18 Aralık 2012 Salı

Aşure






Etiketlerde meyveli tatlılar, tatlılar her ikisinde de bulabileceğiniz bir tatlı çeşidi AŞURE

*  1/2 kg aşurelik buğday

Buğdaylar güzelce yıkanıp, büyük bir tencereye bol su ile ıslatılır.

2 su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye ( ben fasulyeli çok sevmediğim için nohutu bol fasulyeyi az tutuyorum)

Buğdayı düdüklüde 10 dakika haşlamak işlemi hızlandırır.

Tencereye buğday alınır.Bir yanda sıcak su hazır olmalıdır.
Buğdayın suyu ilk haşlama esnasından beri bol olursa, kendi nişastası ile koyulaşmış olacaktır.
Ayrıca sulu olan aşure soğudu zaman da kıvamlı olup kaskatı kesilmeyecektir.

2 çorba kaşığı kadar pirinç eklenir

Kaynayan buğdayın içine fasulye ve nohut eklenir.Özleşmeye başlayınca,

500 gr kuru İzmir üzümü, 1 veye 2 su bardağı kadar minik doğranmış kuru kayısı eklenir.

1 portakal kabuğu rendesi

10-15 adet karanfil

1 çay bardağı fındık

Şeker 500 gr kadar ekledim sonra tadına baktım, şekeri ekledikten sonra tadına bakınız. Şekeri az eklyip tadına bakarak çoğaltabilirsiniz.

Aşure kaynadıkça olduğunu koyulaşmasından anlayacaksınızdır.

7-8 adet kuru incir minik doğranır, kaseler paylaştırılır. Aşurenin içine incir eklenirse karartır.

Pişen aşure kaselere paylaştırlır.

Nar, fındık, ceviz, tarçın, fıstık, portakal kabuğu rendesi, bir kaç tane çörek otu her kaseye , serpilerek süslenir.









2 yorum:

  1. canım çekti akşam akşam.ellerine sağlık canım.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Canım ellerine,emeklerine sağlık.Çok sevdiğim tatlılardandır.Sevgilerimle ..

    YanıtlaSil