19 Ekim 2016 Çarşamba

Franjipanlı Elmalı Tart

Franjipanlı Elmalı Tart

Geçen hafta oğlumun yanından dönerken   12 saat kadar vakit olunca Amsterdam da gezme fırsatı bulduk Oğlumun arladaşı ve eşi bizi kısa süre çok yer görerek gezdirdiler Meral'cime de gitmeden iki tane pie kalıbı siparişi vermiştim zorda olsa bulmuş almış ve bana hediye etti çok   Mutlu oldum 

Kalıplar uzun ve kare tabanları çıkıyor Hollanda nın yerel bir tartı için kullanılıyormuş    "Quiche " adın da bir sebzeli tartmış 
kalıplar da Quiche  kalıbı diye satılıyormuş Bu bilgi de kalıplarla ilgilenenlere gelsin:)

Bu tartın hamuru kıymetli arkadaşım Hatice'nin tarifi http://www.hatibon.com/blog/2016/08/fresh-fruit-tart-tips-for-the-perfect-pate-sucree/ 

Hatice harika makarnalar be galettelar yaptığı için şimdiye kadar yaptığım en güzel tart hamuruna kavuştum 

Hamuru hazırladım kurallarına göre aşamaları yaptım 
Franjipan tamamen benim anlık kararım oldu elmalı yapmaya karar vermem gibi 

Bu nefis tart hamuruyla nefis pastacı kreması buluşup orman meyveleriylede renklendirmek mümkün 
Tart hamuruna yaratıcı alternatifliğiniz sizlere kalmış 
Şimdi tart hamuru tarif edeyim 

Elmalı Franjipanlı Tart Hamuru

250 gr un
150 gr tereyağ
75 gr pudra şekeri
1-2 çay kaşığı vanilya özütü veya toz vanilya
1 fiske tuz
2 yumurta sarısı 

Mutfak mikseriniz varsa onda yada elde hamuru hazırlayabilirsiniz
Hamur çabuk yoğurulup hazırlanmalıdır önce toplanmıcak gibi dursada sonra kıvama geldiğini görünce hemen toplanır bir buzdolabı poşetine koyup 30 dak buzdolabın da bekletilir 

Tart hamurları mantı, ekmek,börek hamurları gibi fazla yoğurulmaz kıyır ve kıtır kıvamı yakalamak için önce bulgur gibi olur ve elimizle sıkıştırarak toplarız 
Hamuru çok yoğurdukça unda ki guluten açığa çıkar ve hamur elastikiyet kazanır tartlarda kıyırlık kıtırlık istendiği için az yoğurulur 
Hatibon bilgisidir :)

Dinlenmiş hamur yağlı kağıt arasında açılır 


Kalıba yerleştirilir 
Kalıbın üstünde merdane ile geçilir fazla hamurlar kesilmiş olur 
Parmaklarla kenar şekilleri verilir 
Çatalla kabarmasın diye delikler açılır 

Şimdi tartlarda en çok sorun yaşanılan kısım hamuru pişirilir kalıpta çektiği küçüldüğü görülür işte bunun olmaması için kalıba yerleşmiş hamur buzdolabın da 30 dak dinlenmelidir 
Hatibon bilgi:) 


Hamurun üzerine yağlı kağıt serilir bakliyat konur ağırlık yapsın diye 180 c de 20-25 dakika pişirilir 
Herkes kendi fırınını tanır :) 

Franjipan 
2 veya 3 yumurta akı köpürtülür 2 çay bardağı kadar çekilmiş fındık eklenir 

Franjipanda biraz tereyağ ve şeker eklenir ben eklemedim

Ilınan tartın üstüne franjipan dökülür 
Yarım ay şeklinde kesilen elmalar dizilir 



180 c de 30 dak elmaların piştiği kontrol edilerek fırından çıkartılır 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder